Dyngsur lördagspepp
(Och visst, det kommer bli superfint och hur bra som helst och sådär - men det är lätt att bli litet nedslagen när man står och begrundar kaoset som är. Speciellt när vattnet från himlen bara strilar och det inte känns som att man kommer någonvart. Då får man pussas lite extra.)
Nu är jag dyngsur, smutsig, kladdig, kall och har antagligen 70 olika kryp över hela kroppen. Kan inte springa in i duschen snabbt nog. Alltså ett utmärkt tillfälle att än en gång kungöra att det var inte jag som kom på den briljanta idén att bygga ett helt mastodonthus helt själv. Det var INTE jag.
Nu blir det tacos hos Fia och sen Hässleholmsparty hos fröken Czenky. Trevlig lördag på er!
Den som väntar...
Förrän nu. Så nu går vi till Rosegarden och middagsdejtar som kompensation, det var längesen! ♥
tjockluft.
Det blir en dag i böckerna. En kanna te och innelek.
För övrigt...
Varför plugga när man kan fika och förrådsstäda, liksom.
Tillfällena gör livet
När jag och Therese pratade innan idag kom vi återigen in på det här med de till synes slumpmässiga tillfälligheter som styr oss framåt i livet. Jag berättade bl.a. om två av mitt hjärtas finast bevarade människor, som jag aldrig skulle träffat om det inte var för en rad slumpmässiga bananskal. Ett tillfälle leder till ett annat, som leder till ett nytt, som orsakar en reaktion som resulterar i ett slumpmässigt möte, osv.
Från att inte vilja jobba över huvudtaget i sommar sitter jag plötsligt på ett vik. Från att aaaldrig mer i hela mitt liiiiiv skulla plugga igen, har jag knappt ett år kvar till min socionomexamen. Tre månader till min coachdiplomering. Sommarkurser och extrakurser och fan och hans moster. Från ljudtekniker till servitris till säljare till socionomstudent - finn fem fel.
Från att otvivelaktigt gå gymnasiet i Göteborg till att leva livet på MP i Kristianstad.
Från att vägra jobba inom vården till erfarenheter från både psyk och korttidsvård.
Från att inte våga älska till att vakna upp bredvid min M varje morgon.
Och så vidare.
Alla dessa människor jag mött, alla dessa kontakter. Alla erfarenheter jag skapat, alla tillfällen jag tagit. Alla möten jag utvecklats av, alla tankar som utbytts. All kärlek och all innerlig glädje (och sorg) jag fått dela. Alla minnen vi skapat.
Och det fortsätter att slå mig - att de människor jag tycker som allra mest om, som jag håller som allra kärast har jag mött enbart genom en rad tillfälligheter. Inte bara tillfälligheter hos mig, som lett mig fram till nånting som vidareutvecklats till en möjlighet till att... Utan även hos dem. Tillfälligheter som gjort att de agerade, tog den där chansen, utsattes för den och den prövningen. Och så har vi mötts. En himlastormande - om än något poetisk och naiv - tanke.
Vissa människor fastnar. Varför de gör det vet bara stjärnorna. Håll fast vid de människorna. Sök dig till dem. Våga. Håll dem hårt, och släpp dem aldrig. De kommer att spela oanade roller i det liv som utvecklas framför dina fötter!
a bunch of thursdays in a row.
Nu har jag precis avslutat en lååång telefondejt med fina Therese och funderar på att trotsa regnet med en runda i Björket. Ska träffa Vicky för en fika lite senare (och tvätta M:s skor, varsågod för info!) och i övrigt ska nog dagen fortgå. Helg imorgon igen, augusti på måndag - var rädda om tiden!
Drömmen om London (Och ribs.)
Förutom att förmiddagen tillbringades i en air av huvudvärk, har jag spenderat flera härliga timmar i solen på en av stans uteserveringar med fina Emma. Vi pratade bl.a. utlandsresor, och plötsligt hade vi bestämt oss för en Londonresa i höst bara hon och jag! Smartphonesen gick varma och nu ligger några paketbiljetter bokmärkta i mobilen. Höst i London... Mysigt!
Senare idag är det dags för familjen Nilsson/Nordkvist/Nyströms årliga Åhmundsbesök i Åhus. Det är farfar och Marita som bjuder ut oss varje sommar - middag på Åhmund (i regel ribs för både farfar och Daniel) och efterrätt på Glassbåten. Traditioner är till för att följas!
Håll en tumme eller två för att det vackra vädret håller i sig bara så vi slipper frysa. En mysig kväll ska vi ha iallafall, i trevligt sällskap i Åhus fina hamn!
Vackra London!
Cevapcicci-minnen
Det är fortfarande den galnaste semestern jag varit med om, på så många sätt, och den lämnade många minnen med varierande trevlighetsgrad efter sig.
Vi bodde på ett all inclusive-hotell ute på vischan utanför Dubrovnik och blev vänner med ett gäng kriminella göteborgare som vi hängde med större delen av veckan. Vi solade och badade och åt och på nätterna festade vi med den inhemska befolkningen på den enda puben i området där vi redan efter två nätter inte längre behövde betala för drinkarna. Det var här jag och Marie ramlade rakt ner i stenplattorna - jag kan fortfarande höra smällen i mitt stackars bakhuvud - och Emelie klädde av sig i skyltfönstret. Det var här vi skulle bräcka killarna i biljard - never happened - och lära Zlatko säga "Skål tamejfan" - did happened - och krossa ölglas så de exploderade och regnade ner mot marken som glassplitter. Blodbad och spruttårar och hångel. Sen gick vi och nakenbadade i hotellpoolen mitt i natten.
Alltså, jag svär. Kroatisk sprit är nåt särskilt.
Jag kan fortfarande inte dricka Gin&Tonic igen.
Men iallafall. Vi åt cevapciccis tills vi storknade. De serverades med flödiga pommes, ajvar och finhackad rödlök - och det var så jävla gott! Som vanligt kan man ju inte återkalla den exakta smaken hemma, men jag tycker om cevapciccis ändå. Såhär gör jag mina:
- Hacka en gul lök tillsammans med 2-3 klyftor vitlök. Blanda i nöt- eller lammfärs (ca 600g till 4 pers), ett ägg, ev. lite ströbröd och så alla jäkla kryddor: salt, svartpeppar, chilipulver, spiskummin, koriander, ingefära, hackad persilja och en smula gul curry. Blanda ihop och låt stå 10 min.
- Forma små avlånga korvar av färsen och stek på medelvärme i olivolja.
- Servera med finhackad rödlök (massor), ajvar (en del), strimlad isbergssallad (lagom) och hemgjorda, tunna pommes frites.
Porr för en matnörd
Alltså. Jag älskar mat.
Så är det.
Jag älskar således också alla sorters kokböcker. Matbloggar. Och mattidningar.
Men det finns ingenting, mina vänner, ing-en-ting, som kan mäta sig med Elle Mat&Vin. Mattidningen above them all och som Gud glömde och som undertecknad stiftade bekantskap med först efter jul, som en julklappsprenumeration från systrami med familj och så vidare. My god.
Jag önskade mig en förlängning redan i födelsedagspresent.
Stön, dregel och allmän vällust är inte ovanligt förekommande när nya nummer anländer. Inte alls, faktiskt.
Layout, reportage, recept och bilder som får en att drömma om ett megastort kök, all världens senaste köksredskap, en miljon eller två (för att bättra på och uppdatera ovan nämnda kök med rätt tillbehör naturligtvis) - och kanske en sambo som vågar smaka på mer än han känner till sen innan...
Bästa!
Himmadag!
Det är dagens planer. Och att försöka hålla huvudvärken borta, sovit lite dåligt. Men den försvinner snart!
Min bättre hälft.
Undertecknad har precis kommit hem från ett kvällspass på jobbet, M har inte hunnit hem än. Plötsligt skriker nån nedanför balkongen.
- MICKIIIIIS!
Jag går förvånat ut och ser min alldeles egna Romeo stå nere på gräsmattan och gasta. Eftersom min telefon - som vanligt - är obrukbar, antar jag. Varför gå hela vägen upp, liksom.
- Vad är det? undrar jag litet tystare. (Man måste ju tänka på grannarna.)
- Jag ska köra och HAAANDLAAA! Ska'ru MEED?
- Nejnej, säger jag och sneglar på klockan. Maxi stänger om tio minuter.
- Vad ska vi HAAAA? undrar Romeo och börjar småspringa mot bilen.
- En jävla massa, försöker jag fortfarande lite tyst och tänker på den långa handelslistan jag knåpat ihop tidigare på dan. Men handla vad du vill ha så storhandlar jag imorgon!
- VAAA? ropar M bortifrån parkeringen.
- Handla det viktigaste så storhandlar jag imorgon! försöker jag igen och ber en bön om att ingen sitter och njuter - förlåt, försöker njuta - av kvällslugnet på någon av husets alla balkonger.
- Men vad är DEEET DÅÅÅ? gastar han vidare, och jag börjar seriöst fundera på om jag verkligen valt rätt livskamrat här i världen.
- Jag vet inte! väser jag. Knäppis!
Och nu sitter jag här och väntar med spänning på vad han kommer hem med.
För alltså, allvarligt talat.
Jag är verkligen inte den som är den, men att stå kl tio på kvällen och gasta så alla grannar hör att vi behöver toapapper, ketchup, deo, hönsbuljong och tamponger - det gör jag bara inte.
Min lilla fining!
pictures in my head.
veckan som gick:
Reset.
My god. Idag är en reset-dag. En OnePiecekopiedag. Söndagsdag. Mysisoffanundertäcketframförsimningenmedsambondag. Städdag.
Jobb söndag natt-måndag kväll-tisdag morgon, iväg till Skara onsdag morgon kl. 6, direkt från Skara till finaste Jennys möhippa, upp och iväg på bröllop nr. 1 lördag (trots att klänningen inte passade).
De senaste dagarna har varit helt galna, insane, you name it. Fyllda av värme och kärlek och glädje. Fullpackade. Snabba.
Soffan är min bästa vän. Och jag fick B på min bakis-skrivna hemtenta.
Hejdå.
Over and out.
Skyndar till Färlöv för att hjälpa syrran med barnkalaset. Ikväll står ett nattpass på schemat.
Fredag!
När jag slutat i eftermiddag ska jag hinna med en powernap innan det blir omsvirning och klassåterträff med gamla MP-gänget på stan. Men vi börjar hos Madde! Ser fram emot kvällen och anar att det som vanligt blir en trevlig återträff med mina små kycklingar!
Snabba ryck!
Snabba ryck men jag gillar det! Trots att jag trivts super med att "bara" plugga på distans och kunna styra min tid som jag vill, känns detta skitbra och helt rätt. Är dessutom bara ett vanligt timvik, men känslan i magen är bra mycket bättre än när jag blev inringd till psyk.
Vi är inne på de sista darrande Kristianstadsdagarna, kroppen är mör men hjärtat varmt! Imorgon kör jag ett morgonpass och på kvällen blir det ett kärt återseende med MP-gänget. Fina tider!
Storkoksrecept
Husmor är på G ibland! Och hon älskar pasta, minns ni? Här är några skitbra storkoksrecept för fullspäckade dagar som typ Kristianstadsdagarna eller bara andra köriga dagar. Som vanligt är det minutiösa mått som gäller (HAHA!) och alla tre blir bara godare ju längre de står. (Ja, kanske inte i en hel vecka, men ni fattar!)
Idag har jag t.ex. gjort en STOR ugnsform lasagne. Jag älskar lasagne:
Jag steker upp en massa köttfärs i olivolja ihop med mycket hackad lök och många finrivna klyftor vitlök tills det blir genomstekt. Sen häver jag i krossade tomater och tomatpuré och låter det koka ihop lite. Kryddar med salt, svartpeppar, lite chili, balsamico och basilika. Mycket basilika.
Sen gör jag bechamelsås! Eller ostsås, beroende på hur mycket ost som behöver bli uppäten ASAP. D.v.s. smälter smör (once again: aldrig margarin) och vispar ner mjölk som jag shake:at med mjöl och låter såsen koka upp till rätt konsistens. Blir den för tjock späder man med vatten, blir den för tunn öser man på mer mjölblandning (eller grädde!). Krydda med salt och vitpeppar. (För ostsås: häv i riven ost innan du kryddar och låt smälta.)
Varva lasagneplattor med köttfärssås och bechamel i så många lager som plattorna och såserna räcker helt enkelt. På de översta plattorna häller man den sista bechamelsåsen och massor av stark riven ost. Eller mozzarella. Eller parmesan. Jag gillar som sagt kylskåpsrensningar.
In i ugnen, 200 grader i 35-40 min. Låt vila 10 min innan servering.
Har man en påse tomater som börjar bli dåliga måste man göra tomatsås:
Då hettar man upp en djup stekpanna med massa god olivolja och fräser många klyftor vitlök i det. (Och finriven gul lök om man vill ha.) Sen häver man i de hackade tomaterna - eller färdigkrossade på konserv - och smaksätter med tomatpuré, chili och MYCKET basilika. Har man andra örter ska man slänga i så mycket man kan.
Späda med vitt vin kan man göra här. Vin är en jävla bra grej.
Sen ska tomatsåsen koka läääänge, ju längre den kokar desto godare blir den. Späd efter hand som vätskan kokar undan med kycklingbuljong (vatten+buljongtärning eller fond). 2 timmar brukar bli super. Smaka sen av med salt, färskmalen svartpeppar och - om man heter Mikaela - lite mer vin.
Servera med nykokt spaghetti (såsen kan stå i kylskåpet och värmas upp under omrörning) och ett berg av parmesan.
Eller så gör man som jag gjorde idag, och tömmer frysen för att få in rårörd jordgubbssaft och passar på att rensa kylskåpet samtidigt. Då kan man göra en god kycklingsås:
Fräs strimlad kyckling i olivolja tilllsammans med en finhackad lök och pressad vitlök. Tillsätt strimlad squash och slå på lite vatten när kycklingen fått färg. Låt koka ihop med en buljongtärning.
Slå på grädde, några rejäla slevar pesto och koka upp på nytt. Krydda med salt, lite chilipeppar och timjan. Koka tills kycklingen är genomlagad och konsistensen precis lagom simmig. Servera med nykokt penne eller tagliatelle och - självfallet - rostade pinjenötter och färskmalen svartis.
En alternativ smaksättning till kycklingen är om man har en bit god mögelost i kylen. Då ersätter man peston med den, och timjan med persilja. Tomatsåsen kan dessutom användas till hemgjord pizza eller som grund i köttfärssås.
Bara så ni vet.
Halvtid.
Igår var det dags. Hetnosen Nicke Borg stod på Rix FM-scenen och vi intog våra positioner (läs: jag och min trogne vapendragare Rosén paxade bord) redan tre timmar innan och vågade inte gå på toaletten. Hot stuff. Istället åt vi lite mat med Josse och Anders, och i takt med att ölen tryckte på droppade det in allt fler kändisar till vårt lilla paxbord.
Hetnosen själv öppnade dessutom upp med All stars, en av undertecknads absoluta favvosar. Det var nog ödet va? Jo. Så var det nog. Men något barbröstad blev det aldrig. Men man kan ju inte få allt här i världen. Prrprr.
Idag är det halvlek. Lägenheten ska städas, tvätten ska tvättas, sängkläder bytas. Dessutom ska jag göra en megaform med lasagne och en stor gryta kycklingsås att ha i kylen. Bra festivalmat, höhö. (Och så behövde jag plats i frysen för Maritas UND-ER-BARA jordgubbssaft som hon och farfar kom med igår. Mååånga burkar. Slurpelislurp.)
all stars are sleeping on a bed of man-made dreams
there's no way to see them from below
oh man I'm walking on a road of silent screams
there's a way to hear them come and go
- to be sad and sometimes worried
to be left with fingers crossed
dekadens.
Jag har haft en fantastisk helg med mina allra bästa, jag är verkligen lyckligt lottad!
Än återstår en vecka av festivalstämning, kiknande skratt, vattning festivalöl, nattlig älgkebab, allsång i öltälten, urladdade telefoner och tomt kylskåp. Kameran ska gå varm, fötterna jobba, tvätthögen ska växa och ölen ska - för att citera fina Oliver - flöda.
Lycka!
Feberdröm
Haha, vilken galen dag! Jag stupade i säng och sov som en överkörd hare tills klockan ringde två timmar senare.
Först nu vaknade jag precis ur min inte-sovit-knappt-ett-dugg-koma och vips! så var hemtentan klar och kunde skickas in. På kursplattformen väntade dessutom ett mail från ansvarige lärare om föregående hemtenta. Den skulle inte ges något utrymme att kommenteras utan skulle bara godkännas eller underkännas, men jag lyckades ändå skrapa ihop en massa beröm och fina ord för min inlämning! Screw you Jante, det värmde gott i hjärtat!
Nu är som sagt den andra tentan inlämnad, snabbaste hemarbetet ever och trots mitt tillstånd. Hur fan gick det till?
Nu ska jag snart träffa Emma för en fika på stan, sen hämta bilen efter tre, hem och röja undan och sen ta emot Michaela och hennes packning innan vi beger oss till Fisen för förfest och sexparty innan KRISTIANSTADSDAGARNA kickar igång. Min vecka det här!
Och inte en enda gång behöver jag komma bakfull till jobbet eller köra hemifrån i rädsla över att poliserna står med nykterhetskontroller, och inte en gång behöver jag ställa klockan för ett tidigt morgonpass eller byta om i bilen på E22 för att kunna köra direkt från kvällspasset till stan.
Kristianstad. Jag har inte tröttnat. Nu kör vi!
Som man bäddar
04.38 gick denna tös upp idag. Just sayin'. Efter att inte ha sovit mer än en halvtimme i stöten sedan kl. 1 smög jag till sist ut ur förtältet och körde hem innan några poliser hann vakna. Lämnade M:s bil på glaseriet för att fixa rutorna - han hade inbrott i måndags - och gick sen en promenad i ett morgondisigt Kristianstad. Min stad!
Svängde inom bageriet i kvarteret intill och köpte med mig en liter mjölk och en färsk pumpabulle till frukost. Här ska det maratonskrivas tenta, serni.
Så kan det gå.
Men först måste jag sova. Innan jag dör.
Paus
Tvätta behöver jag också göra.
Paus-knappen intryckt, ryggläge intas. Imorgon börjar årets folkfest!
planeringsfreak.
hihi. Nu åker listLisa fram igen och planeringsfreaket i mig brölar.
Man skulle blitt wedding planner eller nåt.
Thelmis 5 år!
Pannkaksfrukost.
Doft av gräs.
Molnen hänger tungt över stan idag, skickar blixtar av huvudvärk och muller av avdomning. Huvudet är inte riktigt med på noterna. Drömmer om ett riktigt frigörande åskoväder med hällregn, blixtar och dunder. Sen kan det få bli badväder igen.
Men humöret är på topp! Det brukar det ju vara. Igår var vi i Hög utanför Kävlinge och tittade på fina Michaela när hon spelade styvsyster i Askungen. Familjeteater under bar himmel, sommar när den är som bäst!
Och imorse fick jag ju sällskap av fröken Jönsson, så jag ska inte klaga. Det var lika kvavt där som utomhus.
Och nu ska jag blåsa av här hemma och invänta Josse och lilla Nessie. Då kan det ju i och för sig få vara uppehåll så vi kan ta en sväng i skogen.
Sverige står still.
Fy. Fan.
Mäktigt värre. Jag och M ryser ikapp här hemma.
Och han gillar inte ens hårdrock.
Att lära av sina misstag.
Kommer ni ihåg när jag dagen innan Den Stora Psykologitentan skulle diskutera instuderingsfrågor med en classmate och det så sakteliga kom fram att fröken Nilsson hade råpluggat in fel bok?
Just så.
Tentan i sociologi ska vara inne vid midnatt ikväll, och efter att ha haft rätt stora problem med att tyda frågorna utifrån kurslitteraturen (och ett febrilt sökande på Google, det ska erkännas) och med mycket möda trots allt lyckats tråckla ihop åtminstone godtagbara svar att utveckla till de tre första delproven fastnade jag totalt på den fjärde. "Utgå ifrån Miljö och hållbar utveckling" stod det på instruktionerna. Jag bläddrade igenom - inte en, inte två, utan sju gånger - men hittade inte ett dyft. Sociologen de ville att jag skulle referera till förekommer enbart i en ensam liten fotnot i hela boken. Galen blev Mikaela, och lång tid gick åt till att muttra om varför man hänvisar till boken när inte boken behagar innehålla svaret.
Tja. Varför man gör det? För att det inte står "Utgå ifrån Miljö och hållbar utveckling", utan "Utgå ifrån Risker i det moderna samhället" såklart.
Jag har inte Risker i det moderna samhället. Den är utlånad och reserverad och finns bara som kursref. Faktum är att Risker i det moderna samhället är den enda bok jag inte har.
Så om det är någon som vill berätta lite om Becks teori om de tre divisionerna av risksamhällets framtidsutveckling genom uttömmande arbetskraft, så hojta gärna till.
Sommarkvällar.
Hemtentan är inlämnad.
Kvava sommarkvällar är det ingen höjdare att stänga in sig i en varm lägenhet. Igårkväll åkte vi ut till Immeln och badade och lyssnade på vågskvalpet och åt jordgubbar. Idag drar vi till Färlöv för grille.
Tentan är inlämnad, kakan togs nyss ur ugnen och nu är det på med paltorna och packa övernattningsväskan. Jag har nämligen hört rykten om bubbel ikväll! Och det kör man inte så bra på. Har jag hört.
Hoppas ni får en underbar fredagskväll! (Och att min kaka blir lika fab som bilden i chokladboken visar.) Puss på er!
På hugget.
Fredag förmiddag och jag är taggad som f-n. Har redat hållit på ett par timmar med hemtentan, och nu är det jävlar i havet inte många uppgifter innan jag kan skicka in den! Jag är sjukt stolt över mina analyserreferatdiskussionermotivationerförslagtillförbättringaråsikterutvecklingar. Den är bra!
Och jag går i taket om examinatorn inte bortser från det tekniska strulet med den ickefungerande föreläsningslänken med tanke på hur utförligt jag skrivit resten, och framförallt hur jag kunnat genomföra många föreläsningskrävande uppgifter utan att faktiskt ha tillgång till föreläsningen ifråga.
"Ifråga". Hmpf. Nu har jag skrivit för mycket akademikerspråk!
Ca två sidor bearbetad text kvar att skriva! Det gör jag i dunkande toner av Nicke Borg och nya förälskelsen Atomic Tom. Senare idag ska jag städa av lägenheten inför helgen och baka en megakladdig efterrättsskapelse innan det blir grill i Färlöv. Och kanske påbörja Robert Gustavssons memoarer.