tyst.

Det är tyst här. Jag är trött och sleten mest överallt out of nowhere och hade inte tackat nej till en egen måne, en egen plats att fly till och stänga igen tältduken efter mig. för mycket.

Ikväll passar jag barnen. Syster och Daniel är med min M och pappa på Malmömatchen, och jag blev över. Kollar Fångarna på fortet och fikar kanelbullar och spelar Yatzi borstar tänder klappar kise läser godnattsaga. Imorgon åker vi till Skånes Djurpark och vinkar på älgsen. Jag skulle vilja ha en älg.

Välkommen, höst. Du är efterlängtad.riskperception.

"Mikaela Nilsson:
Du har skickat in inlämningsuppgiften (Mikaela Nilsson).
Skickades kl: den 14 augusti 2011 22:06"

Hela två timmar till godo! Och då har dessutom kvällen spenderats med langos och leka kattdoktor i Färlöv. Nog för att jag själv är lite känslig för blod, men i jämförelse med min kära syster är jag tamigfan dr. House.

1534 ord slutade uppgiften på. Antal ord jag förstår: typ 3 (samhälle, befolkning, demokrati).
Ett utdrag:

   I ett heterogent samhälle ter det sig betydligt viktigare att ta extra hänsyn till de individuella, skilda behov som naturligt existerar – i synnerhet i frågor om olika former av risk och riskhantering – till skillnad från den föregående, mer homogena strukturen där allas behov generellt sett betraktades lika. Om befolkningen någonsin varit helt och fullt homogen ter sig visserligen som en tolkningsbar diskussion i sig – i Risker i det moderna samhället diskuterar man hur grupper och individer alltid tillskrivits olika status och olika roller vilket i princip omöjliggör en totalt homogen befolkning då det likväl finns etnicitet, kön eller värderingar som separerar vissa grupper och individer från den totala massan vilket ju bidrar till viss form av heterogenitet. I boken tar man upp homo- och bisexuella samt funktionshindrade som två exempel på grupper som alltid existerat men menar att den stora skillnaden idag är att heterogeniteten är mer synlig. (Olofsson & Öhman, 2008)

   De två stora anledningarna till att denna förändring har skett och insikten om att befolkningen utvecklas till att bli alltmer heterogen sägs vara dels en ökning av den faktiska heterogeniteten som följer ett samhälles utveckling genom segregering, globalisering och diverse andra samhälleliga förändringar samt en ökad medvetenhet inför heterogeniteten i sig och den anpassning som följer med dessa förändringar. (Olofsson & Öhman, 2008)

   Teorin om att dela in synen på risk i objektiv och subjektiv syn är ytterligare ett verktyg att använda i frågan om riskbedömning. Enligt ett objektivistiskt synsätt hade man angripit frågan genom den sanna kunskapen som finns att få om den aktuella risksituationen i sig. Man hade bortsett från de sociala och kulturella faktorer som eventuellt påverkat läget och istället enbart sätt till det mätbara, kvantifierbara. I det här fallet ex. mängden nederbörd, markunderlag, rådande väderlek osv. Enligt det subjektivistiska synsättet hade man sett mer till den sociala omkringliggande faktorn – hur man uppfattar den kunskap och fakta som finns – och här kan man komma in på faktorer som hur befolkningen reagerar och agerar på översvämningarna, vilka insatser som görs osv.


Jorås'att. Om jag förstår hälften? Svar nej. Om jag tror att det har att göra med uppgiften? Ingen aning. Bra låter det iallafall. Och nu är jag fri.


Sagan om Jackson och Viggo

Ligger och vakar över mina snusande tre framför den avslutande Sagan om ringen-filmen. För er som inte visste det är jag ett hopplöst Fellowship-fan av rang (och hade inte bangat en Aragorn mellan lakanen...) och har sett filmerna helt omöjligt många gånger. Första filmen har jag sett 35-40 gånger efter den där svindlande första, i mammas och Michaels sovrum på Daniels VHS-video.
De två tornen och Konungens återkomst har jag sett säkert 20 gånger var, varav 7 gånger var på bio. Poor times... På den tiden kostade Sagan-biljetterna 100 spänn, vilket var mycket i jämförelse med dåtidens normalpris på 75-80 för en "vanlig" biobiljett.

Hur som haver så kan jag nästintill varenda replik utantill, jag viskar världsvant med i linesen när Frodo tar sig in i Bri och får fortfarande kväva en flämtning när Aragorn trillar ner från klippan efter vargattacken. Ryser fortfarande förväntansfullt när han puffar pipa inne på Stegrande Ponnyn och allt Peter Jackson filmar är ögonen som lyses upp av glöden. Grauw.

Sicken nörd jag är.knark i ögonen. always there.


Det som är.

Just när den värsta sistaminutenkaosstresspaniken slog till dog naturligtvis mitt internet. Tele2 och jag, ovänner igen. Nånstans där gav jag upp och ville dö en stund. Jag kom ganska snabbt underfund med att politisk ekologi, riskreducerande miljöinsatser och heterogena samhällens riskbedömning inte riktigt var min cup of tea.
Men here I am, tentan genomfördes och godkändes - utan böcker, helt jävla otroligt - och mitt rehabiliterande samtal är - nåja, i viss mån - färdigproducerat och ivägskickat för bedömning.
Imorgon ska mitt sista arbete - det om det heterogena samhällets riskbedömning och ekologiska perspektivanalyserade framtidsriskreduktionen - vara inskickat till midnatt och sen är jag en fri kvinna. Flicka. Tjej. Brud.

Ikväll har vi passat barnen Bus. Syster och Daniel är iväg på bröllopsfest så vi har haft FF och bakat pizza, ätit godis framför Bolibompa, spelat tennis, läst sagor och lördagsmyst med paj och vaniljsås i soffan. Nu sover de gott båda två, och jag ska försöka skrapa ihop lite facts om heterogen översvämningsproblematik under pauserna i Shoot'em Up. Fint så, tack.


Gammalt och nytt.

Jag har besegrat febern (nåja) och nu är det hög tid att knyta ihop säcken av sommarens extrakurser. Innan fredag ska mitt coachsamtal - som vi försökte spela in flertalet gånger igårkväll, och som samtliga gånger avbröts eller slutades filma mitt i innan undertecknad gav upp - genomföras, filmas och analyseras på fyra A4-sidor. Dessutom ska min risk & miljö-tenta avverkas och en hemtenta om riskinsatser för ett samhälle i kris knåpas ihop innan söndag.

Jag går alltså härmed in i dimman. Min fina M köpte hem två paket kaffe igår - jag hade gift mig med honom imorgon dag om det skulle vara så - så det är bara att gilla läget, köra in örpluggsen och köra på.


Jenny & Jesper ♥


  

Fröken Sandberg och hennes Jesper blev äkta makar under strålande lördagssol i en underbar vigselcermoni och firades sen med en oförglömlig bröllopsfest fylld av glädje, kärlek och skratt. Vackrare brudpar får man leta efter!

Från djupet av mitt hjärta: Tack för att vi fick vara med och fira er helt fantastiskt vackra dag! All lycka till er! ♥


Sjukling.

Jag ligger hemma i soffan och tycker synd om mig själv. Febern har gått ner sedan gårdagens 39.8, och illamåendet börjar lägga sig.
Hög tid, för den här veckan ska två sommarkurser avslutas, med en tenta, en uppsats och ett genomförtinspelatanalyserat professionellt samtal. Lite dålig tajming för att sjuka.

Sommaren börjar gå mot sitt slut. Välkommen, höst!


Bröllopslördag! ♥

För snart två år sedan fick en klasskompis reda på att undertecknad är sjukt blödig och bölar till mest allting. Hon uttryckte förundrat:
- Mikaela. Om jag någon gång blir gift, så måste du komma. Alla brudpar vill ju ha nån som bölar på deras bröllop!

Idag gifter hon sig.
Näsdukarna är nedpackade.

Grattis finaste Jenny på din bröllopsdag, och grattis till Jesper som lyckats fånga en av de goaste människorna på denna jord! Hoppas er dag blir lika fantastisk som ni tänkt er och att ni länge lever lyckliga i alla era dagar! ♥


Och jag byggde mig en stege utav ord.

Michaela har nyss begett sig hemåt och jag sitter i stortröja och läppjar iskaffe och kollar flygstolspriser. Duschen hägrar och det är snart dags för den obligatoriska fredagsfikan! Ingen fredag utan fikis, punkt och slut.

Kronjuvelerna var udda. Mysig och sevärd, absolut, men alla lösa trådar om nycklarguldtänderisdansmetallplattaskosulorguldfiskarmånskenhembiträdenskogskojor var väl lite väl. Och förutom Björn Gustavsson som överraskade, Bill Skarsgård som ju bara är för grym, Loa Falkman som alltid levererar och dömysiga Michalis Koutsogiannakis som jag bara tycker är för fin var skådespeleriet överlag pinsamt dåligt.
Sen gillar jag ju inte ens Ella Lemhagen. Heller. Hihi.


Torsdagsfint!

Ikväll blir det middag i solen ute i Färlöv, och sen Kronjuvelerna ikväll, följt av en övernattning (läs: kvällsfika och långfrukost) av finaste Michaela. Längesen nu! ♥

Och för en gångs skull har jag provat klänningen jag ska ha på bröllopet på lördag. Den passade, så det blir varken vredesutbrott eller lånekofta av nervösa svärmor this time! Längtar!


Söta Björn Gustavsson!


2. Mitt hem

Åh! Vårt hem är en salig röra av fuskbygge, smutstvätt och kärlek! Det har gått från ett svart- och vitt-minimalistiskt tråkkyffe till ett mer färgglatt, organiserat kaos.

Vi bor i en liten tvåa med kombinerat kök- och vardagsrum = alldeles för liten plats och noll förvaring. I vårt hem ligger det därför böcker och vetemjöl lite varstans. Vi har barskåp under sängen och extraskafferi i garderoben, massa filtar och växter och kuddar och ljusstakar överallt. Vi har aningens för stora möbler till aningens för liten yta, men allt går och vi lever ändå på balkongen under somrarna. Det ligger alltid kläder i fåtöljen inne i sovrummet och badrummet som en gång var vitt bjuder nu på hårfärgsfläckar och sprucken toasits.
Vi har trivts super i vår lilla lägenhet och trots att det bråkas i tvättstugan och skvallras bland grannarna har vi haft tre otroligt fina år här hemma. Det har skrikits och gråtits och skrattats och pussats. Ätits och sovits och packats och rests iväg från. Kommit tillbaka till. (Och vid kalas och andra firande får vi alltid möblera om så alla får tränga sig plats.)

Böcker. Ljusstakar. Filtar. Kuddar. Mattidningar. Glasburkar. Blommor. Mitt hem är min borg.


Lissen.

Jag är fortfarande lite ledsen sedan igår. Jag börjar vänja mig. Världen är inte min. Jag blir inte bättre än såhär.

Kvällen avslutades iallafall med ett glas dränk-dina-sorger-och-se-glad-ut-rött på Banken med fina Fia och Maria. Trevligt!
Lill-lördagsfinis.

Mina klor trånar efter Junior. På värsta sätt. Och eftersom hon är bäst och sådär har hon fixat en återbudstid nu på morgon! Skönt!

Det är fining-vecka i huset! Igår var ju söta Caroline här och idag ska jag först träffa Max på stan och sen en annan fin M ikväll. Och imorgon blir det bio. Och på lördag bröllop för ytterligare en fining.
Jag gillar mina finingar! ♥


Skit ska skit ha.

Jag har sedan länge insett att det är som ärlig man kommer längst här i livet. Ska man ljuga ska man göra det snyggt, om allvarligare saker än strunt, och inte blanda in nån annan. Eller så ser man till att ge fan i att ljuga helt enkelt. Det är ju också ett alternativ har jag hört.

En svårt psykiskt sjuk man sa en gång till mig: "Den sover gott om natten, som bär på rent samvete." Och det är ju så jäkla sant. Som jag tjatar om titt som tätt är det först när man följer sitt hjärta, sitt förnuft och sin magkänsla som man kommer dit man ska. Min magkänsla är fin, den berättar vilka människor som är goda - och vilka som bara är skräp. Och skit ska skit ha. Men jag börjar bli trött på att alltid ha rätt. Om de fina är det bara härligt, men de elaka - så innerligt trött.

Jag tror stenhårt på att den som behandlar någon annan illa, en dag kommer vakna upp och inse precis vad den egentligen har gjort. Och det kommer slå hårt och svida, oavsett hur. Det är min eviga tröst här i livet. (Och kanske en bit av mitt mörkare, mer hämndlystna jag.)
Det kanske inte händer imorgon, eller ens nästa år - men en dag. That's a promise.


Att leva utan mjölk.

Jag har varit utan mjölk idag. Det är inte riktigt okej. Nog för att kylskåpet är pinsamt tomt som det är - jo, jag lovar! - men mjölk... där går gränsen lite va?
Har trots denna smärre katastrof haft en väldigt trevlig dag i fint sällskap och nu är mjölken åter i kylskåpsdörren. Vad gjorde man när affären stängde kl. 18?

Iskaffet snart uppdrucket. Tack Åsens.


1. Vem är jag?

Hittade en av tusen blogglistor ute i cyberspace, lite roligare än de vanligaste och inte hundrafemtioelva punkter att följa. Och eftersom solen skiner och jag hellre vill leva ute på balkongen än blogga, så får ni hålla till godo.

1. Vem är jag?

Jag är Mikaela som föddes i Bromölla och växte upp i Åhus. Från bönder till jetset. Vad blev kvar?
22 år men känner mig som hundra, levt tre liv omlott och åren känns i varje steg jag tar osv. Jag bor med sambo M och bilen Cajan i en liiiten tvåa med alldeles för stora möbler (och dammråttor), med böcker och vetemjöl ståendes lite överallt och där det vita klinkersgolvet i badrummet aldrig mer tycks bli vitt igen.
Jag älskar mat, regn och saxar. Jag tröttnar aldrig på pannacotta och jag bakar mycket. Jag hatar disktrasor, fötter och skvallertidningar. Och pengar som bara försvinner.
Jag älskade film en gång i tiden. Det gör jag fortfarande. Jag fikar ofta. Det är viktigt. Och kaffe. Och rödvin.
Jag har levt livet snabbt och exploderat men det blev trist efter ett tag. Så nu lever jag det långsamt och njutbart. Långsammare.
Socionomstudent och snart dipl. livscoach. Många bollar. Älskar festligheter och vardagen och vardagslyxen på en tisdag. Livet är en fest!
Jag älskar min familj - no kidding, men den är stor! (och ibland lite svårälskad) - som lever utspridd över Sverige. Jag älskar kalas och släktträffar och jag bölar till allt ifrån Vänner till vänners bröllop. Och som jag älskar bröllop, då.
Jag älskar mitt Kristianstad och försöker njuta varje dag. Säga nåt snällt varje dag.
Saker ska inte vara så komplicerade.
Framtiden är här och nu och jag tror på bananskal så jag försöker mest hänga med. Jag tror på optimism och realism, skratt framför rynkad panna.
Med min examen kommer möjligheter - vi får se vart jag hamnar.
Inte i Åhus iallafall.


Beachen!

Vi drar till Sandviken! Min barndoms strand med mitt barndoms sällskap, syrran och farfar! Och Marita såklart. Och den brandgula kylväskan.

Blubb!


RSS 2.0